Za bezemisní energií z vody

Elektřina nevzniká v zásuvce. Příběh její cesty k člověku je mnohem působivější a má silnější náboj.  Přijeďte se o tom přesvědčit k Vltavě, kde vyrábí bezemisní energii desítka elektráren.

 více informací na www.cez.cz/infocentra

Elektřina nevzniká v zásuvce. Příběh její cesty k člověku je mnohem působivější a má silnější náboj. ČEZ vyrábí pozitivní energii a dodává užitečné služby pro každý všední den. Přijeďte se o tom přesvědčit k Vltavě, kde vyrábí bezemisní energii desítka elektráren o celkovém výkonu srovnatelném se ¾ jednoho temelínského bloku. Souběžně s uvolňováním omezení přijatých v souvislosti s šířením koronaviru se nyní postupně vrací život i do Infocenter Skupiny ČEZ. Z celkových jedenácti po celé republice je jich šest věnováno vodním elektrárnám a dvě najdete přímo na Vltavě – Štěchovice a Orlík. Neváhejte proto a rezervujte si svůj jedinečný zážitek už nyní!

Stitched Panorama

Vltavská kaskáda postupně na toku řeky klesne o více než 500 metrů: z 725 metrů vysoko ležícího Lipna projde voda turbínami elektráren až k Vranému před Prahou, kde nadmořská výška už činí pouhých 200 metrů. Na tomto spádu vyrobí vltavské elektrárny z každého jednoho krychlového metru vltavské vody celkem 0,7 kWh ekologické elektřiny. To by i s malou rezervou stačilo na pokrytí denní spotřeby tří rychlovarných konvic. Při souběžné maximální výrobě všech elektráren umí kaskáda dodat za hodinu tolik energie, která vystačí pro 1,2 milionu cyklů pračky třídy A+++.

Orlík: hitparáda všech „NEJ“

Držitelkou mnoha prvenství a absolutorií je elektrárna Orlík. Výkonem 364 MW jde o největší vltavskou vodní elektrárnu; v celé republice už jsou větší jen přečerpávací Dlouhé stráně. Následují další nej: přehrada zadržuje 720 mil. m3 vody a je nejobjemnější akumulační nádrží v České republice. Každé ze čtyř soustrojí elektrárny má výšku panelového domu – měří 27 metrů – a průměr každého z přivaděčů s 6,25 metry je zase obdobou tunelů pražského metra. V elektrárně uvedené do provozu v letech 1960–61 jsou instalována 4 plně automatizovaná soustrojí s Kaplanovými turbínami pro největší spád v ČR – 70,5 m. Exkurze je soustředěna do interiéru a exteriéru elektrárny a hráze. Uvidíte celý provoz včetně Kaplanových turbín, zázemí elektrárny i přivaděčů vody.

Štěchovice: dvě vodní elektrárny vedle sebe

Ve Štěchovicích vyrábí ekologickou elektřinu hned dvě vodní elektrárny. Ta klasická na vltavské kaskádě funguje od roku 1944 a pokud je dostatečně vodnatý rok, umí za rok vyrobit více než 70 milionů kWh elektřiny, a pokrýt tak spotřebu 20 tisíc domácností za stejnou dobu. Nenápadná, ale o nic méně důležitá je druhá z elektráren – přečerpávací – s horní nádrží na dominantně štěchovického okolí, kopci Homole. Pokud je v síti přebytek elektřiny, umí přečerpat vltavskou vodu právě do horní nádrže a následně, když průmysl a domácnosti elektřinu rychle potřebují, pustí vodu na turbínu v údolí. Tato štěchovická baterie dokáže na „jeden zátah“ za 4 hodiny vyrobit 200 MWh elektřiny, což by stačilo k plnému dobití více než 5,5 tisíce elektromobilů střední třídy. V rámci bezplatné prohlídky na návštěvníky čeká Infocentrum i provoz obou štěchovických elektráren. K horní nádrži lze navíc dojít po nově vyznačené turistické stezce.