Hrad Kašperk z výšky vítá návštěvníky

Vydejme se na Kašperk za strhujícími výhledy ze středověkého hradu na oblast centrální Šumavy! Nejvýše položený královský hrad u nás, jenž byl založen králem Karlem IV., je vhodným tipem pro výlet s celou rodinou.

Hrad obklopený lesy se majestátně  tyčí nad krajinou, jeho výška je impozantní, ale nedejme se tím odradit. Hlavní cesta z parkoviště je velice příjemná,  téměř po rovince se vine mezi loukami a lesem. Hrad je otevřen od letošního 25. května do konce října, kromě pondělků celý týden od úterý do neděle. Na nádvoří si můžete dát něco dobrého v našem občerstvení nebo využít denní nabídky hradního grillu a pak si příjemně posedět na nádvoří. Vybíráme pro vás vybrané místní dobroty, díky nimž ochutnáte Šumavu doslova všemi smysly.

Život na hradě

Absolvovat lze dva standardní prohlídkové okruhy. „Život na hradě“ je zaměřený na všední a hospodářský život na hradě a zahrnuje například poznání přípravy jídla, očisty a hygieny. Součástí je prohlídka paláce a východní věže včetně skvělé vyhlídky do všech světových stran. Okruh je zakončen unikátní videoprojekcí s naší představou o životě na středověkém hradě.

Druhý okruh „Stavba hradu“ je zaměřen na ukázky opracování kamene, pracovních nástrojů a obecně postupů při (do)stavbě hradu. Vedle exteriérů a hradního paláce se návštěvník vydá do západní věže, na výhled z dochované původní cihlové helmice. Prohlídku dokreslují videoprojekce zobrazující mimo jiné vznik, vybavení i zánik středověké komnaty. Každý v prohlídkových okruhů trvá jednu hodinu.

Bohatý kulturní program

V letošním roce je pro návštěvníky připravena řada tradičních kulturních událostí i příjemných novinek, které vám obohatí váš výlet za krásami Šumavy.  Přehled všech akcí je průběžně aktualizován na webu kasperk.cz. Za všechny lze uvést Dny šumavského trojhradí (13. – 14. června a 26. – 28. září), divadelní představení Světáci (20. června), Balada pro banditu (4. července) a Macbeth v podání souboru Kašpar (3. – 6. srpna). V polovině července a srpna se uskuteční oblíbené noční prohlídky a z koncertů se můžete těšit třeba na Fairy Dream (20. srpna) nebo Výpravu s hráčem na didgeridoo, Ondřejem Smeykalem dne 28. srpna. Během letošní sezony bude na návštěvníky také čekat venkovní výstava s názvem „Proměny hradu v čase“ .  Dokumentuje zejména stavební obnovu a rekonstrukce v horizontu posledních sta let.

Co lze v okolí  navštívit

V okolí hradu lze doporučit návštěvu tři kilometry vzdálených Kašperských Hor.  Tam můžeme zavítat do Muzea Šumavy s přináležející galerií, Motomuzea se vzácnou sbírkou historických motocyklů nebo navštívit místní Kašperskohorský pivovar. Pestrý výběr peších tras v blízkém okolí vás provede například údolím Zlatého potoka s pozůstatky středověké hornické činnosti.

Václav Kůs

kastelán