Hrad Český Šternberk patří od středověku stále jednomu rodu

Hrad Český Šternberk se řadí k nejstarším hradům v Čechách. Dodnes je v držení rodu Sternbergů, který ho v roce 1241 založil. S jeho členy se zde můžete i potkat. O to je návštěva zajímavější.

Hrad si zachovává vnější gotickou podobu, ale interiéry byly raně barokní přestavbou přeměněny na zámecké. Hrad založil Zdeslav z panského rodu Divišovců na výhodném místě – na kopci na levém břehu řeky Sázavy – a pojmenoval jej „Šternberk“. Jméno jednoho z prvních kamenných hradů v Čechách odvodil zakladatel z erbovního znaku Divišovců, zlaté osmihroté hvězdy, a dobové módy poněmčovat názvy (Stern = hvězda, Berg = hora).

Hrad Český Šternberk

Brány jsou otevřeny turistům

Hrad má jednu prohlídkovou trasu, která je umístěna ve druhém poschodí hradu a zahrnuje 15 bohatě zařízených místností. Prohlídku zahájíte v největší hradní místnosti, Rytířském sále, kde si prohlédnete mimo jiné i bohatou raně barokní štukovou výzdobu s aliančními erby rodu Sternbergů. Následují menší salóny, knihovna, velká jídelna, která dnes slouží jako rodinná galerie. Dále se podíváte do pracovny Jiřího Sternberga, otce současného majitele, či do pokoje věnovaného spoluzakladateli Národního muzea, Kašparu Mariu Sternbergovi. Během celé prohlídky Vás bude provázet unikátní sbírka grafických listů z období třicetileté války, která čítá 545 kusů a je proto největší sbírkou tohoto druhu ve střední Evropě. Kromě hradní expozice mohou turisté navštívit jižní předsunutou baštu, tzv. „hladomornu“. Bašta je součástí důmyslného opevňovacího systému, který byl vybudován na přelomu 15. a 16. století. Aktuálně je používána coby vyhlídková věž, odkud je výhled na zvlněné Posázaví.

 Na hradě se bydlí

Přijďte se podívat na místo, kde se dávná historie mísí se současností, vždyť hrad se dodnes používá kromě prohlídek také k obývání. Pokud by Vám na hradě vyhládlo, blízké okolí nabízí několik možností, kde se chutně a dobře najíst. Na hradním nádvoří je malá kavárna se zákusky a kávou, dole v podhradí pak velký hlad utišíte v restauraci Pod Hradem nebo v nedaleké obci Drahňovice v Hospodě Na konci světa.

Zajímavé je i okolí

Návštěvu Českého Šternberka můžete spojit s výletem po okolí do jednodenního programu. Pěší výletníci ocení naučnou stezku rytíře Kryštofa Jana Šice vedoucí z Českého Šternberka až do Divišova, posázavské silničky pak lákají k cyklovýletům. Velké oblibě se těší také řeka Sázava, kterou sjedou i méně zdatní vodáci. Pro milovníky historie jsou doslova za humny při řece další zajímavá místa – Rataje nad Sázavou se zámkem a město Sázava proslavené klášterem i sklárnami Kavalier.

Kontakt

www.hradceskysternberk.cz

Český Šternberk 1, Český Šternberk 257 27

Tel. 317 855 101

E-mail: hrad@zsternberg.cz

GPS: 49,809400 14,928500